Zamieszczone przez AdamB
Pękający przegub wewnętrzny
Zwiń
X
-
Pękający przegub wewnętrzny
Witam
Mam mały problem z moja Octavką. W przeciągu dwóch tygodni trzy razy rozsypał mi sie przegub wewnętrzny (ten przy skrzyni). Ostatnim razem wymieniłem z całą półosią, jednak po tygodniu (czyli dzisiaj) znowu odmówił posłuszeństwa... sprawdzałem zawieszenie i luzów żadnych nie ma, wszystko wygląda też na proste nic nie pokrzywione z elementów zawieszenia... brakuje mi pomysłów w którą strone szukać przyczynyprosiłbym o pomoc lub jakąś wskazówke, abym dotarł do przyczyny problemu...
Dziekuje i pozdrawiam
-
-
Re: Pękający przegub wewnętrzny
Zamieszczone przez Bartolomeo20Witam
Mam mały problem z moja Octavką. W przeciągu dwóch tygodni trzy razy rozsypał mi sie przegub wewnętrzny (ten przy skrzyni). Ostatnim razem wymieniłem z całą półosią, jednak po tygodniu (czyli dzisiaj) znowu odmówił posłuszeństwa... sprawdzałem zawieszenie i luzów żadnych nie ma, wszystko wygląda też na proste nic nie pokrzywione z elementów zawieszenia... brakuje mi pomysłów w którą strone szukać przyczynyprosiłbym o pomoc lub jakąś wskazówke, abym dotarł do przyczyny problemu...
Dziekuje i pozdrawiam
Jaskie miałes objawy?Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!
Komentarz
-
-
ja ostatnio robiłem 2 szt. z bratem - objawy były takie, że jak Skodzinka dostała w pedał tak przy 3 tysiach było czuć drgania w podłodze no i była lipa bo nie do końca wiedzieliśmy czy to będzie to, okazało się, że po rozebraniu przegubów miały luzy i do tego w jednym byłby już wyrwy (tak jakby się odkruszyły) i wytłoczenia od kulek. do tego poszła jedna osłona więc była to kwestia czasu, że poleci
- teraz jest ok, a do tego octa zrobiła się jakby ciesiejsza
na nierównościach, nie przenosi ich tak mocno jak wcześniej, ale może to tylko moje złudzenie
. dziwne tylko to co piszesz, że rozsypał się już kolejny set
.
Komentarz
-
-
aha co więcej ... nie wiem do końca czy tak ma być, ale wynika, że tak: stare przeguby miały luz sprawdzaliśmy jeszcze na ośkach (od 0,5 do 1 cm prawie), nowe też mają, ale dużo mniejsze (kilka milimetrów), luzy nie są na frezie co podejrzewaliśmy, ale w samych przegubach - myśleliśmy, że coś jest nie tak (brachol nie był na 100% pewny czy nie ma być luzu), ale okazuje się, że jest ok z racji, że przegub jest złożony z 3 pierścieni, tak jak pisałem wrażenie mam, że sporo się zmieniło, zostały jeszcze gumy na stabilizatorze
Komentarz
-
-
a to prsegub masz typu tripod czyli na krzyzaku trojpalczastym z talezykami?? Luzy na wielowpuscie nie bedzie no chyba ze tani zamiennik bedzie ale w oryginale nie ma sznas na luz wiec luz zostaje tylk mozliwy na tym krzyzaku. Oczewiscie luz na kryzaku jest pod talezykami czyli iedzy pierscieniem wewentrznym ułozyskowania talezyka a palcem krzyzaka. Luz nie moze byc nawet wielkosci 1 mm bo bedzie bilo jak nic. Duzy luz to pryz zrywnej jedzie dlugo nie pociagnie.G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
-
to mi pytanie zadałeś- nie wiem tego, luz raz większy raz mniejszy w zależności od ułożenia (nachylenia względem poziomu). jeżeli jest max w poziomie jest mały w zależności jak nachylony zmienia się to. myśleliśmy, że na frezie ale nie, generalnie teraz nic nie bije, nie ma objawów jak wcześniej, hmmm okaże się tak naprawdę jak to będzie dalej ...
Komentarz
-
-
Ja tez sie dolacze.
Mi rozebrano półosie do sprawdzenia bo mialem drgania podczas przyspieszania ze 120km/h gaz na maksa i efekt.
Półosie mają minimalne luzy. Ale teraz po polładaniu mam taki efekt ,ze jak wrzucam pełzając autem z 2 na 1 bieg mam taki stuk pod drążkim. Jaka może być przyczyna?nowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
półosie seryjneprzebieg 273 tyś
Komentarz
-
Komentarz